ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Με τα φτερά του έρωτα.

Ο Τάσος Γκρους σπούδασε κλασσική κιθάρα. Από την ηλικία των 15 χρόνων αρχίζει να γράφει μουσική σε στίχους γνωστών ποιητών.

Το 1969 πηγαίνει στην Ιταλία όπου σπουδάζει Βιολογία. Παίρνει ενεργά μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα κατά της χούντας. Στο διάστημα 1970-1974 μελοποιεί ποιήματα των Βάρναλη, Ρίτσου, Μπρεχτ, Νερούδα, Πανσέληνου και άλλων Ελλήνων και ξένων ποιητών. Αντιπροσωπευτικά τραγούδια του της εποχής εκείνης καταχωρούνται τώρα για πρώτη φορά στο διαδίκτυο. Η παρουσίαση του έργου του συνθέτη αυτής της περιόδου γίνεται γιατί αποτελεί ουσιαστικά τη βάση στην εξέλιξη της μουσικής έκφρασής του και δίνεται με αυτό τον τρόπο η δυνατότητα στον ακροατή να έχει ουσιαστική και ολοκληρωμένη επαφή με το έργο του. Την επιλογή των τραγουδιών και την επιμέλεια παρουσίασης είχε ο καθηγητής μουσικής, συνθέτης και τραγουδοποιός Αλέξανδρος Καψοκαβάδης.

Το 1986 ξεκινά επίσημα η καλλιτεχνική του δραστηριότητα με τη συμμετοχή του στο φεστιβάλ της Ιθάκης, όπου βραβεύεται με το πρώτο βραβείο Σύνθεσης.

Το 1988 κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός του δίσκος με τον γενικό τίτλο “ΜΟΡΦΕΣ”. Τραγουδούν Νένα Βενετσάνου, Γιάννης Γερογιάννης και Ανδρέας Μπονάτσος. Τα τραγούδια γράφτηκαν σε ποίηση του Γιώργου Μπασδέκη, Ηλία Τσέχου, Σαράντη Αλιβιζάτου, Στέλιου Καραγιάννη και Τάσου Γκρους – Μπέττυς Κομνηνού. Η ενορχήστρωση έγινε από τον Γιάννη Κ. Ιωάννου και το εικαστικό μέρος επιμελήθηκε ο Πέτρος Λεκαπηνός.

Το 1991 κυκλοφορεί σε παραγωγή του “ΣΕΙΡΙΟΥ”, εταιρείας του Μάνου Χατζιδάκη, ο δεύτερος προσωπικός δίσκος με γενικό τίτλο “ΛΕΞΕΙΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ”, με τραγουδιστή τον Κων/νο Χατζημιχάλη και ποιητές τους Η. Κατσούλη, Η. Τσέχο, Μπέττυ Κομνηνού και Βαγγέλη Κάσσο. Η ενορχήστρωση έγινε από τους Θόδωρο Αναστασίου και Κώστα Καραγιάννη και το εξώφυλλο από τον Δημ. Απέρη.

Το 1994 κυκλοφορεί ο τρίτος προσωπικός δίσκος με τίτλο “ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΡΟΥΧΑ” και τραγουδίστρια τη Βούλα Σαββίδη. Οι στίχοι έχουν γραφτεί από τον Ηλία Κατσούλη, Θοδωρή Γκόνη, Οδυσσέα Ιωάννου και Γιάννη Τσατσόπουλο. Την ενορχήστρωση έκανε ο Γιάννης Κ. Ιωάννου. Το εξώφυλλο είναι του Δημήτρη Κοιλαλούς, η παραγωγή είναι του Δημήτρη Χατζόπουλου.

Το 1995 κυκλοφορεί ο δίσκος του Μανώλη Λιδάκη “4 ΚΥΚΛΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ”. Ο κύκλος με τον τίτλο “ΜΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ”, ανήκει στον συνθέτη Τάσο Γκρους. Είναι τραγούδια σε στίχους του Ηλία Κατσούλη, του Θοδωρή Γκόνη και του Τάσου Γκρους. Η ενορχήστρωση έγινε από τον Θύμιο Παπαδόπουλο.

photo37

Το 1997 ηχογραφεί με την ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής της ΕΡΤ ένα έργο του σε ποίηση Πωλ Ελυάρ, Πάμπλο Νερούδα, Ιωάννη Βηλαρά, Θανάση Βενέτη, Βαγγέλη Κάσσου και Ηλία Κατσούλη. Τραγουδούν η Αργυρώ Καπαρού και η Καλλιόπη Βέττα. Η ενορχήστρωση είναι του Γιάννη Κ. Ιωάννου. Την ίδια χρονιά γράφει την μουσική στο θεατρικό έργο του Νίκου Καμτσή “ΓΚΙΟΥΛΙΒΕΡ – ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΥΣ ΜΑΚΡΥΠΟΔΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΧΟΝΔΡΟΚΕΦΑΛΟΥΣ”, που βασίστηκε στο 2 ο Κεφάλαιο του φημισμένου βιβλίου του Τζόναθαν Σουίφι “ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΟΥ ΓΚΙΟΥΛΙΒΕΡ” και ανέβηκε από το Δημοτικό Θέατρο Κομοτηνής.

Το 1998 εκδίδεται ο τέταρτος προσωπικός του δίσκος με τον γενικό τίτλο “ΤΟΥ ΠΟΘΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΘΟΥΣ”, με βασικό τραγουδιστή τον Μιχάλη Δημητριάδη και τη συμμετοχή σε ένα τραγούδι της Αργυρώς Καπαρού. Οι στίχοι των τραγουδιών ανήκουν στον Μάνο Ελευθερίου, την Λίνα Νικολακοπούλου, τον Ηλία Κατσούλη, τον Αλέξανδρο Αλεξάνδρου και τον Γιώργο Μιράνα. Το εικαστικό μέρος ανήκει στην Αλεξία Γκρους.

Το 1999 γράφει τη μουσική για το τελεφίλμ “ΔΙΠΛΗ ΜΙΣΘΩΣΗ”.

Το 2000 κυκλοφορεί βιβλίο – cd από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών βιβλιοπωλών με την παρουσίαση των Ελλήνων Ποιητών της περιόδου 1945-2000 με τον γενικό τίτλο “Η ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ”. Το βιβλίο – cd εκδόθηκε με την ευκαιρία του αφιερώματος στην έκθεση βιβλίου στη Γερμανία για την ποίηση στην Ελλάδα. Η μουσική που συνοδεύει την διήγηση ιστορικών γεγονότων στη χώρα μας γράφτηκε από τον Τάσο Γκρους.

Το 2003 κυκλοφορεί το βιβλίο της Ανθούλας Αθανασιάδου “ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ”, που περιέχει cd με 10 τραγούδια σε στίχους Ανθούλας Αθανασιάδου και μουσική Τάσου Γκρους. Τραγουδούν Κρίστη Στασινοπούλου, Λιζέτα Καλημέρη, Αργυρώ Καπαρού, Κώστας Μάντζιος, Δανάη Παπαδοπούλου, Ζάχος Χατζηλούκας και μικρή χορωδία από μαθήτριες του Μουσικού Λυκείου Παλλήνης.

Το 2010 ιδρύει μαζί με τον γιό του Γιώργο Γκρους την εταιρεία δίσκων με την επωνυμία «Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΓΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ». Η εταιρεία σταμάτησε τις δραστηριότητες τον Δεκέμβρη του 2017 με τον θάνατο του ιδρυτή της Γιώργου Γκρους.

Το 2011 κυκλοφορεί από την ιδρυθείσα εταιρεία η πρώτη δισκογραφική παραγωγή της σε ποίηση Μπέρτολτ Μπρεχτ και μουσική του Τάσου Γκρους, με γενικό τίτλο “ΓΕΝΙΕΣ ΣΗΜΑΔΕΜΕΝΕΣ”. Τραγουδούν ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Καλλιόπη Βέττα, η Μαρία Παπαγιαννάκη-Κόμη, η παιδική χορωδία Ελληνικού Ωδείου (Παράρτ. Πειραιά) και ο Τάσος Γκρους. Αφηγητές είναι η Μάνια Παπαδημητρίου, ο Ανδρέας Μαυραγάνης, η Νάντια Βαλαβάνη και ο Τάσος Γκρους. Την ενορχήστρωση, την οργάνωση και εκτέλεση της παραγωγής την έκανε ο Γιάννης Κ. Ιωάννου και η Αλέξια Γκρους τα εικαστικά.

Το 2014 κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος από την εταιρεία Κόκκινος Γάτος και ο έκτος προσωπικός δίσκος του Τάσου Γκρους, με γενικό τίτλο “ΦΥΛΑΞΟΥ. ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΖΟΡΙΚΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ”, σε στίχους Ιωάννη Πανουτσόπουλου. Ο ίδιος γράφει και τους μύθους που συνοδεύουν τα τραγούδια. Τραγουδούν: Φωτεινή Βελετσιώτου, Καλλιόπη Βέτα και ο Τάσος Γκρους. Την ενορχήστρωση, οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής έκανε ο Γιάννης Κ. Ιωάννου και την εικονογράφηση ο Βαγγέλης Χερουβείμ.

12 Δεκέμβρη 2018. Στη μνήμη του πρωτότοκου γιου του Γιώργου εκδίδει την έβδομη προσωπική του εργασία με τον γενικό τίτλο “Ο,ΤΙ ΑΓΑΠΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ”, σε ποίηση σπουδαίων Ελλήνων και ξένων ποιητών: Βαγγέλης Βελώνιας, Θανάσης Βενέτης, Ιωάννης Βηλαράς, Θοδωρής Γκόνης, Γκύντερ Γκρας, Ηλίας Γκρης, Πωλ Ελυάρ, Βαγγέλης Κάσσος, Ηλίας Κατσούλης, Γιώργος Μπασδέκης, Πάμπλο Νερούδα, Ιωάννης Πανουτσόπουλος, Alice Tori και Ηλίας Τσέχος. Τραγουδούν: Φωτεινή Βελετσιώτου, Καλλιόπη Βέτα, Τάσος Γκρους, Παντελής Θαλασσινός, Αργυρώ Καπαρού, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης, Γιώργος Μεράντζας, Γιώργος Νταλάρας, Γιάννης Παλαμίδας, Μάρθα Φριντζήλα. Απαγγέλει ο Βαγγέλης Βελώνιας. Η ενορχήστρωση έγινε από τους Νίκο Βελώνια, Γιάννης Κ. Ιωάννου, Γιώργο Νταλάρα και από τον Αλέξανδρος Καψοκαβάδη. Τα εικαστικά έγιναν από την Αλέξια Γκρους.

Το 2020 κυκλοφορεί ο όγδοος προσωπικός του δίσκος σε στίχους Μαρίας Λαλιώτη και τον γενικό τίτλο “ΤΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΑΖΙ ΜΟΥ”. Τραγουδούν Μανώλης Μητσιάς, Αργυρώ Καπαρού, Ελένη Νόνη, Ανδρέας Σμυρνάκης και η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου. Την εικονογράφηση έχει επιμεληθεί ο Ηλίας Λαλιώτης και την ενορχήστρωση ο Νίκος Βελώνιας.

Έχει γράψει και έχουν κυκλοφορήσει σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών πολυάριθμα τραγούδια, πολλά από τα οποία έγιναν και επιτυχίες.

Για το 2022 έχει προγραμματιστεί η κυκλοφορία τριών προσωπικών δίσκων. Ο πρώτος σε στίχους Βαγγέλη Βελώνια, Μαρίας Τσιμικλή και Βούλας Σαββίδη, με γενικό τίτλο “ΤΟ ΕΡΓΟ”. Τραγουδά η Βούλα Σαββίδη. Ο δεύτερος σε στίχους Μαρίας Τσιμικλή. Θα τραγουδήσουν η Αργυρώ Καπαρού, η Βιολέτα Ίκαρη, η Μόρφω Τσαϊρέλη και η Κατερίνα Σιάπαντα. Και οι δυο δουλειές είναι σε προχωρημένο στάδιο ηχογράφησης στο Στούντιο και αναμένεται άμεσα η κυκλοφορία του δίσκου της Βούλας Σαββίδη και αργότερα ο δίσκος της Μαρίας Τσιμικλή. Για την τρίτη θέση στην κατάταξη κυκλοφορίας εντός του 2022 έχουν θέσει υποψηφιότητα ο δίσκος σε ποίηση Ηλία Τσέχου, με τραγουδιστές την Αργυρώ Καπαρού, τον Αλέξανδρο Καψοκαβάδη, την Ελένη Νόνη, τον Τάσο Γκρους και χορωδία. Η αφήγηση θα γίνει από τον Βαγγέλη Βελώνια. Δίσκος σε ποίηση Κώστα Μαρδά με τραγουδιστές τον Μανώλη Μητσιά και την Αργυρώ Καπαρού και ένας δίσκος με τραγουδίστρια την Βιολέτα Ίκαρη. Ο ένας σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου και ο δεύτερος σε στίχους Ηλία Κατσούλη.

Τέλος, σε βάθος χρόνου έχει προγραμματισθεί να ηχογραφηθεί προσωπικός δίσκος της Αργυρώς Καπαρού και η κυκλοφορία της μελοποίησης της ποιητικής συλλογής του Γιώργου Μπασδέκη “ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΟΡΓΑΣΜΟΣ”. Ο χρόνος θα δείξει αν αυτό το μεγαλεπήβολο πρόγραμμα θα έχει την τύχη να πραγματοποιηθεί.

Ⓒ Καίτη Παπαδάκη